Wystarczy, że 7 miliardów osób zrobi jedną dobrą zmianę miesięcznie, a zmiana globalna w efekcie będzie ogromna!
1
- Postaraj się znaleźć sklepy, w których kupisz różne produkty sypkie na wagę albo w opakowaniach z papieru.
- Kupując owoce, zrezygnuj z tych zapakowanych w woreczki foliowe, ułożonych na tackach ze styropianu, itd.
- Poproś obsługę sklepu, aby owinęła Twój ser w plastrach czy wędlinę – w owijkę papierową lub włożyła żywność do Twojego pojemnika.
- Kupuj mydło w kostce lub w szklanych słoikach, które możesz samodzielnie rozlać do wygodnych dozowników.
Pamiętaj, że plastik to również syntetyczna odzież, syntetyczne obuwie czy wypełniacze w przesyłkach kurierskich. Możemy zachęcać naszych ulubionych dostawców do wypełnienia naszego zamówienia perforowaną tekturą z falistą lub papierem z odzysku.
W sklepach zawsze staram się kupować owoce i warzywa, które nie są zapakowane i nie wkładam ich do proponowanych plastikowych toreb. Nie rozumiem, dlaczego sklepy nie oferują toreb papierowych. – Adam Zamoyski
2
Wybierajmy produkty z certyfikatem ekologicznym: zielony listek lub Demeter w przypadku żywności. Dzięki temu będziemy zdrowsi, a nasze środowisko czystsze. Jest na to wiele dowodów naukowych.
Kupując kosmetyki zwracaj uwagę na certyfikaty ekologiczne, jak np. ECO CERT Organic, ECO Garantie, Soil Association ORGANIC, BDIH, Demeter, ICEA i inne (więcej zobaczysz tutaj>).
Wydając nasze pieniądze oddajemy głos. Albo popieramy międzynarodowe korporacje, odpowiedzialne za zaśmiecenie naszych oceanów i całego środowiska, albo na ekologicznych wytwórców, którzy zadali sobie trud nie tylko trudniejszej produkcji, ale również ponieśli koszty certyfikacji i co roku poddają się kontroli audytorów. Kupując produkty niecertyfikowane narażamy się dodatkowo na rosyjską ruletkę, jeśli chodzi o wątpliwej jakości składniki.
3

- Człowiek powinien spożywać maksymalnie 200 g czerwonego mięsa tygodniowo (plus podobną porcję mięsa białego), a spożywa tyle dziennie, gdy policzyć przekąski, wędliny, obiad i kolację! To bardzo niezdrowe!
- Wg badań Międzynarodowej Agencji Badań nad Nowotworami (IARC) spożywanie mięsa większe niż zalecane (max. 70 g dziennie) przyczynia się do wzrostu zachorowań na niektóre nowotwory.
- Najnowsze badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Leeds w Wielkiej Brytanii sugeruje, że istnieje związek między jedzeniem w szczególności przetworzonego mięsa a zwiększonym ryzykiem rozwoju demencji. Przetworzone mięso to produkty takie jak kiełbasy, bekon, salami.
- Rośliny strączkowe z powodzeniem mogą być zamiennikami mięsa lub wędlin. Warto wprowadzić je do jadłospisu 3-4 razy w tygodniu (burgery z cieciorki, fasolka po bretońsku, groch z kapustą, soczewica z grzybkami).
- Jaja są dobrym źródłem białka, składników mineralnych i witamin – można również zastąpić nimi mięso, ale koniecznie wybierać warianty oznaczone cyfrą „zero”!
Zachęcamy do obejrzenia 2 dokumentów Kipa Andersena, który odsłania nieznane nam kulisy biznesów:
Należy wiedzieć, że hodowle zwierzęce są regularnie dofinansowywane przez rządy, co oznacza, że cena mięsa, które kupujemy w sklepie nie odzwierciedla prawdziwego kosztu wyprodukowania go. Koszty środowiskowe (skutki w postaci katastrof klimatycznych) spadną na Twoje dziecko. Musimy działać już teraz. Zacznij od małych kroków, jak na przykład „bezmięsny tydzień” raz w miesiącu, a następnie bezmięsny miesiąc w roku, aż dojdziesz do swojego ideału.
Sprawdź kolejne rady tutaj >>
Leave a comment
też uważam ,że koniecznie trzeba zacząć od siebie zmiany w kierunku ekologii oraz zdrowia planety ,kraju czy swojego kawałka ogrodu wokół domu ,ja czynię zmianę = moje dzieci uczące się czynić zmiany i tak dalej i dalej aż coraz więcej z nas dostrzeże konieczność tych zmian
zmienię się ja , ty się zmienisz w dookoła ,nadal tony plastiku ,w małych wiejskich sklepikach nie wymaga się papierowych toreb a są łatwiej dostępne niż w wielkich sklepach typu lid czy biedra a do tego owoce i warzywa dostarczają ludzie z pobliskich wiosek więc ślad węglowy jest zminimalizowany ,ludzie w mieście mają więcej okazji na dewastację i nie dbanie o zasoby…
wydaje mi się ,że zmieniamy się codziennie i codziennie każdy krok prowadzi nas do zdrowia , miłości i pełnej symbiozy z naszym światem co powoli ale dobitnie doprowadzi do szeregu ulepszeń ,zmian i życia w zdrowiu dla zdrowia służąc ucząc żyć w ten sposób każdego człowieka który tego właśnie chce